OM SITET

Historie

OmFinans blev til i et samarbejde mellem en række forskere og Tænketanken Cevea i perioden 2017-2018. Ud over hjemmesiden omfattede OmFinans også en række debatarrangementer. Projektets start blev finansieret med midler fra Europa-Nævnet og fra et projekt på Aalborg Universitet, der blev støttet af Velux Fonden. Siden blev redigeret af Jakob Vestergaard, dengang seniorforsker på DIIS og siden lektor på RUC, og Inge Røpke, dengang professor MSO ved Aalborg Universitet og siden professor emerita samme sted. Redaktørerne fik bidrag fra eksperter inden for forskellige aspekter af debatten om det finansielle system. Alle bidrag har en tydelig angivelse af forfatter(e), og OmFinans’ skribenter er kun personligt ansvarlige for det indhold, de selv har produceret.

Der har været enkelte tilføjelser til sitet siden den oprindelige lancering, men der har ikke været ressourcer til at videreføre det som et levende site. Meget materiale er fortsat relevant, og på sigt kan det måske danne grundlag for en videreudvikling.

Det oprindelige formål

Navnet OmFinans refererer til, at sitet både beskæftiger sig med oplysning om det finansielle system og samtidig opfordrer til en gentænkning – en ”ommer” – af den måde, reguleringen af det finansielle system er indrettet på. Det forudsætter også en gentænkning af den måde, den offentlige debat om finans foregår på.

Det finansielle system står over for store udfordringer:

  • Krisen fra 2007-2008 og frem illustrerer behovet for at gøre systemet mere stabilt
  • Stadig mere påtrængende klima- og miljøproblemer kalder på finansiering af grøn omstilling
  • Voksende ulighed og politisk uro kalder på opgør med skattely og sikring af solidarisk finansiering af velfærdsstaten.

Fornuftige reformer af det finansielle system forudsætter grundig diskussion af problemer og løsningsmodeller. Missionen med Omfinans.dk er at gøre problemstillingerne tilgængelige for en bredere skare og at forbedre grundlaget for en kritisk debat gennem formidling af baggrundsstof og perspektiver på aktuelle udviklinger. Hensigten er

  • at forbedre mulighederne for at se de dagsaktuelle nyheder i et bredere perspektiv
  • at forbedre journalisters mulighed for at stille kritiske spørgsmål til sektorens interessenter
  • at bidrage med input til politiske partier, der vil udforme reformdagsordner på området.

Reformer kan kun i begrænset omfang gennemføres af Danmark alene, da hovedparten af reguleringen på det finansielle område kommer via Basel-aftalerne og ikke mindst gennem EU. Men forudsætningerne for en reformproces må skabes gennem kritisk debat i alle lande. Vores hensigt er derfor at fremme en debat i Danmark, som er parallel til den, der allerede foregår i flere andre europæiske lande.

Henvendelse: Inge Røpke ir@plan.aau.dk eller Jakob Vestergaard javest@ruc.dk